Total Pageviews

Saturday, 2 May 2020

Politici staan in hun ideologische hemd (FD)

Financieel Dagblad titel: Politici staan in hun ideologische hemd

Auteur: René ten Bos (website, Wiki)

Datum: 29 april 2020


"De wetenschappers buitelen inmiddels onderling over elkaar heen over de vraag hoe we uit de coronacrisis komen. De ene epidemioloog zegt dat we nooit een einde hadden moeten maken aan de groepsimmuniteitsstrategie die lange tijd leidend bleek te zijn, de ander zegt dat die strategie geen enkele wetenschappelijke basis heeft en nooit gekozen had mogen worden.

Hier hoor je zeggen dat de strategie van social distancing werkt, daar wordt glashard ontkend dat deze strategie enige impact heeft en dat de huidige reducties in sterfgetallen en ic-opnames te maken hebben met warmer weer. De een blijft spreken van een relatief milde ziekte die leidt tot een marginale oversterfte, de ander ziet een buitengewone ernstige bedreiging voor de volksgezondheid.

De politici, waarbij ik me steeds vaker afvraag hoe het komt dat hun haar nog netjes zit, zeggen dat ze zich baseren op ‘de experts’. Maar als de onenigheid onder die epidemiologen zo groot is, dan dient de vraag zich aan hoe het met de fundering van het beleid zit.

In de Verenigde Staten zei epidemioloog John Ioannidis dat alle politieke strategieën in een soort wetenschappelijke mist hangen. In Zweden zei virusexpert Johan Giesecke ongeveer hetzelfde. Beiden hebben twijfels bij de lockdown, intelligent of niet. Beiden, zo wordt steevast verzekerd, gelden als grootheden in hun vakgebied en niet als beroepsquerulanten.

‘Democraten draaien de democratie de nek om, liberalen malen niet langer om vrijheid’

Giesecke waarschuwde voor politici die zeggen zich te baseren op wetenschap en ondertussen de democratie de nek om draaien. Als hij gelijk heeft, dan kun je helemaal geen onderscheid maken tussen intelligente en niet-intelligente lockdowns, want in de kern zijn alle lockdowns behoorlijk stupide.

Anders gezegd, ‘intelligente lockdown’ is een oxymoronische term, net zoiets als ‘shocktherapie’, ‘pijnloze dood’ of ‘zwakke gezondheid’. Ik beperk me hier tot termen uit de gezondheidszorg. Zou er misschien een vals soort superioriteitsbesef achter de term ‘intelligente lockdown’ schuilgaan? Iets wat wij Nederlanders wel hebben en anderen, die domme Belgen bijvoorbeeld, niet?

Politici zijn mensen die doorgaans lak hebben aan wetenschap. Ze weten het altijd beter omdat ze zich zeggen te baseren op idealen. De huidige crisis nekt deze idealen. Democraten draaien de democratie de nek om. Liberalen malen niet langer om vrijheid. Ze staan allen in hun ideologische hemd.

Waarden zijn fantasieën over hoe de toekomst eruit moet zien. Die waarden vallen nu op groteske manier in duigen. Het is wat dat betreft logisch dat politici terugvallen op wetenschappen die naar verluidt waardevrij zijn. Maar zeker weten doen die wetenschappers het ook niet."

René ten Bos is hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

--------

No comments:

Post a comment