Total Pageviews

Saturday, 11 April 2020

Niall Ferguson's zes vragen aan de Chinese president

Financieele Dagblad titelZoomen met Xi, om een paar coronavragen te beantwoorden

Auteur: Niall Ferguson (homepage, Wiki)

Datum: 5 april 2020


"In Liu Cixins bijzondere sciencefictionroman Het drielichamenprobleem (The Three-Body Problem), creëert China eerst een existentiële dreiging voor de mensheid door contact te leggen met de planeet Trisolaris, om het probleem vervolgens weer op te lossen door op een ingenieuze manier een Trisolaraanse invasie te voorkomen.

Ik weet nog dat ik de plotstructuur eigenaardig vond toen ik het boek vorig jaar las. Zo werken scifi-plots niet in de westerse literatuur. De slechteriken (de Duitsers, de Russen, de Chinezen of gewoon de aliens) doen slechte dingen en daarna redden degenen die deugen (en die onze eigen taal spreken) de wereld. Een van de vele dingen die ik van het lezen van The Three-Body Problem heb geleerd is dat China in dit opzicht, zoals in vele andere, anders is. China mag de wereld gerust belazeren om haar vervolgens te redden.

Geen invasie van aliens
De non-fictionele dreiging waarmee de mensheid momenteel wordt geconfronteerd is natuurlijk geen invasie door aliens. Het coronavirus Sars-CoV-2 komt niet uit de buitenaardse ruimte, al voelt het net als de Trisolaranen aandrang om ons te koloniseren. Maar wel deed het eerste geval van Covid-19 zich in China voor, zoals de eerste berichten aan Trisolaris ook vanuit China werden verstuurd.

Als u behept bent met onze huidige decadente obsessie met culturele inclusiviteit en gevoeligheid, dan zult u het misschien niet leuk vinden dat Donald Trump het over ‘het Chinese virus’ had. Maar hij heeft net zoveel recht om die term te gebruiken als men in 1968 het recht had om de influenza A-pandemie (H3N2) van dat jaar als de ‘Hongkonggriep’ te bestempelen, omdat het eerste geval in Hongkong werd vastgesteld.

Net als in The Three-Body Problem heeft China deze ramp veroorzaakt, maar wil het zich nu ook voordoen als onze redder. Door het gul exporteren van testkits (die soms niet werken) en mondkapjes (die waarschijnlijk meestal wel werken, maar wij hebben thuis toch maar Taiwanese) wil de Chinese regering de overwinning redden uit de klauwen van een nederlaag die ze zelf over ons heeft afgeroepen.

Complottheorie
Daar blijft het niet bij. De adjunct-directeur van de inlichtingenafdeling van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken had ook nog het lef om de complottheorie te bevestigen dat het coronavirus afkomstig was uit de Verenigde Staten. Op 12 maart twitterde Zhao Lijian: ‘De epidemie zou weleens door het Amerikaanse leger naar Wuhan kunnen zijn gebracht.’ Ook retweette Zhao een artikel waarin werd beweerd dat een Amerikaans team het virus misschien had meegebracht toen het afgelopen oktober deelnam aan de Militaire Wereldspelen in Wuhan.

Het ergste is dat sommigen in de westerse wereld zich zo hebben laten meeslepen door twijfels over de geestesgesteldheid van Donald Trump, zo gecorrumpeerd zijn door Chinees geld of, in het geval van Italië, zo gedesillusioneerd zijn geraakt door de allesbehalve altruïstische reacties van hun mede-Europeanen op de uitzonderlijke kracht waarmee Covid-19 hun land heeft getroffen, dat ze deze giftige stroom hypocrisie en leugenachtigheid voor zoete koek slikken. Is er een beter voorbeeld van pure domheid dan de ‘Omhels een Chinees’-campagne van de burgemeester van Florence afgelopen februari?

Vragen aan Xi
Laten we proberen ons gezond verstand te bewaren met behulp van zes vragen die we aan Xi Jinping moeten stellen als we weer eens met hem Zoomen, FaceTimen of WeChatten.

Eén: Wat heeft precies geleid tot het eerste geval van Sars-CoV-2 in Wuhan? Als het virus afkomstig was van een vleermuis op een van de walgelijke ‘natte’ markten waar dit soort dieren samen met kip en rundvlees voor menselijke consumptie mag worden verkocht, is dat op zichzelf al erg genoeg. Maar als het is ontstaan door slordigheid van het lokale Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie in Wuhan, dan is dat nog erger. Het is je reinste waanzin om onderzoek naar potentieel dodelijke vormen van zoönose als coronavirussen in een metropool als Wuhan te doen.

Twee: Hoe groot was de rol van de centrale overheid bij het in de doofpot stoppen van de mens-op-mensbesmetting die in Wuhan had plaatsgevonden? We weten nu dat er tussen 12 en 31 december 104 gevallen van de nieuwe ziekte werden geconstateerd, waarvan 15 met dodelijke afloop. Waarom werd er dan tot 20 januari officieel volgehouden dat er ‘geen duidelijk bewijs’ was van besmetting van mens op mens?

Drie: Waarom is er, toen duidelijk werd dat het om een ware epidemie ging die zich vanuit Wuhan door de hele provincie Hubei verspreidde, wel op 23 januari een reisverbod vanuit Hubei naar de rest van China uitgevaardigd maar niet naar de rest van de wereld?

Vier: Hoe haalde uw woordvoerder van Buitenlandse Zaken het in zijn hoofd via sociale media een duidelijk valse complottheorie te verspreiden en waarom is de man niet ontslagen?

Vijf: Waar zijn voormalig vastgoedmagnaat Ren Zhiqian en de Wuhanese arts Ai Fen gebleven, om maar twee Chinese burgers te noemen die spoorloos verdwenen lijken te zijn nadat ze de manier waarop uw regering Covid-19 aanpakte hadden bekritiseerd?

Zes: Hoeveel Chinezen zijn er werkelijk aan deze ziekte gestorven?

Geen eerlijke antwoorden
Ik verwacht heus geen eerlijke antwoorden op deze vragen, zoals we na Tsjernobyl ook geen eerlijke antwoorden hoefden te verwachten van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Maar ik denk wel dat we ze moeten blijven stellen, al is het alleen maar om onszelf te vaccineren tegen dat andere virus dat momenteel vanuit China wordt verspreid, de virale desinformatie die Xi van zijn Russische maat Vladimir Poetin via het internet de wereld in heeft leren helpen.

China heeft een probleem. Het is niet het drielichamenprobleem, beschreven in een briljant boek dat ons eraan herinnert dat het Chinese volk geweldige literatuur kan voortbrengen, zoals Chinese onderzoekers geweldige wetenschappelijke ontdekkingen kunnen doen. Datzelfde gold voor het Russische volk ten tijde van het communisme. China kampt, net als Rusland vóór 1991, met het eenpartijprobleem. En zolang een vijfde van de mensheid is onderworpen aan de wil van een onberekenbare, corrupte en machtsbeluste organisatie met een lange geschiedenis van misdaden tegen haar eigen volk, zal de rest van die mensheid niet veilig zijn."

-------

No comments:

Post a comment